Du vil elske denne æblesirup!
Den kan bruges til A L T.
Både ovenpå havregrøden, på et ristet stykke rugbrød med ost og valnødder, i salatdressinger og ikke mindst i bagværk – f.eks. disse koldhævede grahamsboller med mørk øl. I weekenden har jeg planer om test-bagning af en æbleklage, og mon ikke også at der kommer lidt æblesirup på bordet, når den skal serveres?
Det tror jeg da nok at den gør!
Siruppen er lavet på indkogt ufiltreret æblemost fra Lidl, hvor der ikke er tilsat yderligere sukker. Mosten indeholder rigeligt naturlig frugtsukker til at lave en sirup, så det slet ikke er nødvendigt at tilsætte ekstra sukker.
Naturens helt egen sødme i koncentreret from, men med et dejlig syrligt spark samtidig!
Er du derimod så heldig både at have æbler i haven (vi er jo trods alt godt igang med æblesæsonen!) og en æblepresse, så prøv endelig at lave sirup på hjemmepresset æblemost og lad mig vide hvordan det går!
Siruppen bliver meget meget mørk, ja næsten på grænsen til at være sort! Men så snart du hælder en fin stråle sirup udover din morgenmad, så vil den afsløres sin smukke ravfarve.
Pas på den ikke brænder på!
Jeg har lavet denne sirup mange gange – den er virkelig nem at lave, men alligevel er det lykkedes mig at brænde den på flere gange.
Fordi jeg liiige skulle noget, forlod køkkenet og pludselig havde glemt alt om den. Don’t do it!
Når først æblemosten er kogt så meget ind, at den begynder at tykne, er det vigtigt at blive i nærheden. Det er så bittert at brænde den lækre sirup på, så vig ikke fra dens side når det begynder at gå stærkt med indkogningen til sidst.
Blot et godt råd baseret på bitter erfaring.
Opskrift på hjemmelavet æblesirup her:
Æblesirup (uden tilsat sukker)
Ingredienser
- 3 L ufiltreret æblemost
SÅDAN GØR DU
- Hæld æblemosten i en stor sauterpande med en non-stick belægning.
- Tænd op og lad æblemosten komme op og koge, hvorefter der skrues ned, så blot det står og simrer.
- Lad nu mosten koge ind indtil der kun er ca. 3 dl tilbage i panden. Det kan være nødvendigt at være særlig opmærksom hen mod slutningen, da det pludselig kan gå stærkt og frugtsukkeret brænder på.
- Hældes på et rent glas og opbevares i et skab.
Noter
Ane
Ca hvor længe koger du den?
Anja Suldrup
Omtrent 1 time
Marlene
Åh nej, min er blevet for tyk, kan jeg mob fortynde den lidt?
Anja Suldrup
Hej Marlene
Det har jeg også prøvet! Det går lynhurtigt til sidst og er lidt en kunst at ramme konsistensen spot on – den kan nemt blive både for tyk eller for tynd.
Jeg har ikke selv prøvet at fortynde, men jeg tror sagtens du kan tynde den lidt – måske ved at koge en ekstra liter æblemost ind til en tynd sirup og opløse den tykke sirup heri. Du kan også prøve med lidt vand – men jeg er lidt i tvivl om det vil blandes ordentligt.
Paulina Jóhansdóttir
Hej.
Har lige afprøvet ÆBLESIRUP (UDEN TILSAT SUKKER) af egen æbleavl.
Den blev super god, ikke så mørk som din, men helt rigtig konsistent. Ville gerne have lagt et billede, men det kan ikke lade sig gøre.
Tusind tak for opskriften 🙂