Æbleskiver med æble og kærnemælk

Vi nærmer os count down til december!

For første gang i flere år, føler jeg, at jeg rent faktisk har tid til at opleve julen. Enten har julemåneden været præget af eksamenslæsning ellers har jeg stået i butik, hvor alle fridage foregik der. Men i efteråret sagde jeg studiejobbet op for at få mere tid til at arbejde med bloggen. Det betyder at jeg i år rigtig kan nå at julehygge! Og jeg glæder mig!

Jeg har dog en uskreven regel om, at  julerierne først må starte den 15. november. Og det er jo idag! Og derfor får I årets første juleopskrift netop idag. Æbleskiver.

Æbleskiver forbinder jeg med hygge i køkkenet sammen med mor, dengang jeg stadig var klein, og blev hyret til at være æbleskivevender. Men jeg har dog altid synes at det var lidt snyd at kalde det for æbleskiver, når nu der ikke er æbler i? Er jeg den eneste der har haft den tanke? Senere har jeg dog fundet ud af, at navnet kommer fra en tid, hvor æbleskiver faktisk var æbler skåret i skiver, vendt i pandekagedej og stegt på pande. Den variant skal jeg helt sikkert afprøve her i løbet af julen! Men dagens variant er noget nærmere de æbleskiver vi kender idag – dog med æble i, så de lever lidt bedre op til deres navn.

Æbleskiver med æble og kærnemælk
Antal: 80 stk
Forfatter: Anja Suldrup
Ingredienser:
 • 8 dl kærnemælk
 • 200 g æbler (skrællet, fjernet kernehus og skåret i mindre tern)
 • 6 æg
 • 2 spsk sukker
 • 1 spsk vaniljesukker
 • 500 g hvedemel
 • 1 tsk natron
 • 1/2 tsk salt
 • 1/2 tsk kardemomme
 • 100 g smør
Sådan gør du:
 1. Del æg i hvider og æggeblommer i hver sin skål. 

 2. Pisk æggehviderne stive. Kom sukker og vaniljesukker ved og pisk yderligere indtil sukkeret er fordelt. Stil til side. 

 3. Bland kærnemælk, æggeblommer og æbletern og blend med en stavblender. 

 4. Bland de tørre ingredienser og bland det i kærnemælken mens der piskes med elspisker. 

 5. Smelt smørret og rør det i kærnemælksblandingen. 

 6. Kom 1/3 af kærnemælksmassen overi hviderne og vend det sammen. Herefter vendes de sidste 2/3 i. 

 7. Varm en æbleskivepande op, kom lidt smør i hvert hul og fyld op med dej. Vend dem og bag dem færdige. 

 8. Server med en god gele/marmelade og flormelis. 

Forfatter

Bachelor i 'fødevarer og ernæring' og kandidatstuderende i 'fødevareinnovation og sundhed'. Mit hjerte banker for mad, sundhed, bæredygtighed og langsom livsstil.

Skriv en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.