Æblesmør er en sød, lille, smørbar sag med en koncentreret æblesmag. Den smager helt vidunderlig som topping på skyr eller grød, og som marmelade på nybagte boller med ost. Men ikke mindst, så er den skøn i en lang række desserter! F.eks. sammen med de sundere æblepandekager med fuldkorn vist på billedet.
Den er så skøn, at den burde være et must på weekendmorgenbordet.
Desuden er det ret populært at krydre æblesmør med vanilje, kanel eller andre krydderier. Men jeg kørte den helt neutralt, da jeg gerne ville have den rene æblesmag i fokus. Samtidig kan man lege lidt med karameliseringen, så du enten får en lysere, mildere variant som her, eller du kan give den længere tid på blusset og få en mørkere og dybere smag ud af det.
Æblesmør
Ingredienser
- 5 æbler
- 2 dl vand
- 100 g sukker
SÅDAN GØR DU
- Skær æblerne i tern - de behøver hverken at fjerne skræl eller kernehus.
- Kom æbletern i en gryde med vand og lad dem koge møre (ca. 30 minutter).
- Mos æblerne igennem en sigte, så du kun har skræller og kernehus tilbage i sigten.
- De mosede æbler røres sammen med sukker sættes tilbage på blusset.
- Lad nu æblemosen karamellisere ved middelvarme indtil den har den rette farve (tager mindst en time, men nok længere end det). Du skal røre med jævne mellemrum så ikke det brænder på - særligt hen mod slutningen af processen.
- Den færdige æblesmør kommes på skoldet glas og opbevares efterfølgende på køl.
Noter
Skriv et svar