bæredygtighed, minimalisme, forbrugerkultur
Photo by Badder Manaouch on Unsplash

Hvad er bæredygtighed?

Bæredygtighed er et bredt koncept, som kan rumme rigtig mange forskellige tilgange. 

Rent officielt, så defineres bæredygtighed som en tankegang/livsstil, hvor der tages bevidste valg om at opnå en balance mellem forbrug og beskyttelse af Jordens ressourcer, sådan at nuværende og fremtidige generationer har lige mulighed for at opfylde deres behov i livet. 

Det er i hvert fald de værdier, som bæredygtighed defineres med i Brundtlandrapporten, som er ophav til nutidens miljøpolitik. Det er måske en lidt tør og fraværende definition, som er svær at forholde sig til i det daglige. Så derfor synes jeg ikke at vi skal bekymre os så meget om dén, men i stedet blot fokusere på hvad der føles rigtigt at gøre i nuet. 

Min egen tilgang til bæredygtighed er egentlig opstået som en sideeffekt af et ønske om at gennemgå en personlig selvudvikling. 

Minimalisme og bæredygtighed

Det hele startede nok da jeg begyndte at dyrke yoga. Jeg tror yoga har lært mig at mærke bedre efter hvordan jeg har det, både fysisk og mentalt. Det har åbnet op for nogle tankestrømme som ellers har været gemt godt væk. Jeg har altid eget mange ting (især køkkenting), men her for nylig er jeg nået til et punkt, hvor jeg føler mig klemt af alle de ting, der fylder i mit hjem uden egentlig at bidrage med noget særligt. De roder fysisk, men også psykisk, forstået på den måde, at dét at eje er gået hen og blevet et uhensigtsmæssigt behov. 

 

Det føles ikke særlig sundt. 

 

Det føles lidt som, at jeg har bevæget mig længere og længere væk fra mig selv og på den måde er kommet i en form for ubalance. 

Jeg har derfor de seneste måneder gjort en hel del research, læst bøger og hørt podcasts om minimalisme og slow living.  Det har givet mig mod til at sige fra overfor den materialistiske forbrugerkultur, som jeg længe har været en del af. 

Jeg har derfor besluttet, at jeg fremadrettet vil arbejde på at gennemgå en personlig selvudvikling, hvor jeg gør op med min egen materialiste afhængighed ved at rydde ud, rydde op og finde glæden og friheden ved at eje og behøve mindre.

Og jeg vil dele mine erfaringer her på bloggen i håb om, at kunne inspirere andre til at hoppe med på vognen. Du er mere end velkommen ♡. Målet er at skabe et miljø omkring mig, hvor der er ro og tid til, at jeg kan genfinde balancen i mig selv uden at blive forstyrret af unødige elementer. 

Beslutningen om at tage hånd om mit forbrugerbehov åbnede samtidig mine øjne for et flere bæredygtige muligheder. Ved at foretage velovervejede køb baseret på behov og hvad der oprigtigt bidrager med noget positivt til mit liv, så spares samtidig miljøet gevaldigt for unødigt ressourceforbrug. Men jeg har ikke lyst til kun at stoppe her! Jeg vil gerne gøre mere for at bevare vores skønne Jord! Derfor vil der fremadrettet også komme håndgribelige blogindlæg om, hvordan vi på hverdagsniveau kan blive en lille smule grønnere. I takt med min mere bæredygtige omstilling fik jeg muligheden for at blive en del af sustain daily influencers, der er et netværk af bloggere, der blogger om bæredygtighed på flere niveauer. Netop med formålet at formidle ud til alle, hvor nemt det er at gøre hverdagen blot en lille smule mere bæredygtighed. 

ALLE små skridt tæller! Så er karklude uden microplast hvad du kan overskue lige nu, så er det også et klap på skulderen værd. 

Har du ligesom jeg fået blod på tanden, så kan jeg varmt anbefale et smut forbi webmagasinet sustain daily! Her får du nemtanvendelige tips og inspiration til selv at blive, om ikke andet blot en smule, mere bæredygtig. 

 

Det er altid inspirerende at høre hvordan andre har grebet det an og vi kan lære så meget af hinanden! Jeg er derfor nysgerrig efter at høre, hvordan du definerer bæredygtighed? Hvilken bæredygtig udvikling har du selv været igennem? 

Del din historie med mig ♡.

Forfatter

Bachelor i 'fødevarer og ernæring' og kandidatstuderende i 'fødevareinnovation og sundhed'. Mit hjerte banker for mad, sundhed, bæredygtighed og langsom livsstil.

2 Kommentarer

 1. Hej Anja

  Sikke et fint indlæg, det er altid spændende at høre hvad der bragte folk til en bæredygtig livsstil.
  Selv røg jeg til bæredygtighed gennem minimalisme, netop fordi at det gik op for mig hvor meget forbrug der egentlig ikke er nødvendigt.

  PS: jeg bliver nødt til lige at give dig et kompliment for din æstetik her på bloggen. Alting ser simpelthen SÅ lækkert ud (altså både maden og designet), og det varmer mit hjerte når bæredygtighed bliver fremstillet på en moderne og smuk måde. Derfor vil jeg lige sige tak, både for indholdet og for den måde du formidler det på 🙂

  • Anja Suldrup Svar

   Hej Cassandra
   Tusind tak for din varme kommentar og feedback på mit design og udtryk! Det sætter jeg umådelig stor pris på, da det er noget jeg har arbejdet meget bevidst med. Og ikke mindst spændende at høre hvordan minimalisme også var din genvej til en grønnere tankegang!

Skriv en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.