bygalanoisette - en nordisk udgave a risalamande

Julen er hjerternes fest ♥ Hvis dit julehjerte banker for bæredygtighed, bevidst forbrug, klimavenlige hverdagsvaner og inspiration til et grønnere liv, så er Sustain Daily Julestafet til dig. Vi viser dig hver dag i december, hvordan du kan tage dine grønne værdier med ind i juletiden.

Dette indlæg er låge nummer 20 i Sustain Daily Julestafet. 

 

 Og i min låge finder du:

Bygalanoisette med tranebærkompot 

– nordisk spin af den klassiske risalamande –

 

Julen er lige om hjørnet, og det er idag min tur til at gribe stafetten i Sustain Daily’s julestafet og give mit besyv med til, hvordan vi kan gøre julen en anelse grønnere. Og det kommer til at foregå i køkkenet med nordiske råvarer!

Indrømmet, en halv appelsin har sneget sig ind i billedet, men min tranebærkompot insisterede på at smage bittert uden! Måske lidt friskpresset juice af havtorn havde kunnet gøre tricket? Men ikke just det man liiige har ved hånden. Appelsin blev derfor den absolut ikke-nordiske lappeløsning… Men ellers er bygalanoisette helt i nordisk ånd. Grødris, mandler og vanilje er på en længere rejse inden de lander på supermarkedets hylder og sætter derfor et betragteligt spor på miljøet på grund af transporten. Derfor er de skiftet ud med perlebyg, hasselnødder og blot en anelse almindelig sukker (som snildt kan undværes). Kirsebærsaucen er dog ofte god nok set med de miljørigtige briller på, men  s å  traditionel, at jeg da hellere ville lege med andre smage, når nu vi alligevel bryder alle reglerne for en klassisk risalamande. Og den blev derfor erstattet en syrligsød tranebærkompot.

Det skal dog understreges at jeg  e l s k e r  den klassiske risalamande med grødris, mandler og kirsebærsauce – især når kirsebærsaucen er lavet på de sure kirsebær fra mine forældres have. Så det var med en god portion ærefrygt, at jeg valgte at fortolke netop risalamanden, da den jo nærmest er juleaften hellig.

… alligevel vil jeg dog vove at påstå, at ingen vil lide spor afsavn, hvis du serverer denne bygalanoisette med tranebærkompot i stedet – den er mindblowing god! Som du kan se, er der to fine portionsanretninger på billedet –  jep, jeg endte med at spise begge portioner, mens jeg sad og redigerede selvsamme billede.

Desuden så ved jeg, at der i mange hjem er tradition for at spise risengrød den 23., så der er ekstra tilovers til risalamanden juleaften. Slå to fluer med et smæk, og lav en ordentlig portion af min nordiske risengrød med rustik æbleflæsk  –  don’t judge untill you taste! Den er vanvittig god og et skønt alternativ til den ellers så søde, traditionelle risengrød.

 

Og hey, hvis du afprøver havtornjuice-teorien, så lad mig da lige høre hvordan resultatet falder ud!

 

Rigtig glædelig jul!

 

Bygalanoisette med tranebærkompot

Bygalanoisette - en mere nordisk udgave af den klassiske juledessert. Grødris er skiftet ud med perlebyg og kirsebærrene med en tranebærkompot. 

Antal: 4 personer
Forfatter: Anja Suldrup
Ingredienser:
Bygalamande
  • 200 g perlebyg
  • 2 dl vand
  • 6 dl sødmælk
  • knsp salt
  • 2,5 dl fløde
  • 50 g hasselnøddeflager
  • 2 tsk sukker
Tranebærkompot
  • 250 g tranebær - friske eller frosne
  • 100 g sukker
  • 1,5 dl vand
  • saft af 1/2 appelsin - eller lidt havtornjuice?
Sådan gør du:
Bygalamande
  1. Kom perlebyg i en sigte og skyl dem under rindende vand.

  2. Sæt vand med salt over i en gryde og kom perlebyg ved når det koger.

  3. Kog ved svag varme i 10 minutter under låg. 

  4. Tilsæt herefter mælk og lad det simre i 20 minutter - rør med jævne mellemrum så det ikke brænder på. 

  5. Lad din perlebyggrød blive kold.

  6. Pisk 2 dl fløde til skum og vend den med den kolde perlebyggrød, sukker og hasselnøddeflager. Juster konsistensen med den sidste halve dl fløde. 

  7. Lad bygalamanden stå på køl indtil du skal bruge den. 

Tranebærkompot
  1. Kom vand, appelsinsaft, sukker og tranebær i en gryde og lad det koge op.

  2. Kog indtil bærrene briste og yderligere 5 minutter. 

  3. Sluk for blusset og lad tranebærkompotten køle af - den vil tykne når den køler. 

GemGem

GemGem

GemGem

Forfatter

Bachelor i 'fødevarer og ernæring' og kandidatstuderende i 'fødevareinnovation og sundhed'. Mit hjerte banker for mad, sundhed, bæredygtighed og langsom livsstil.

Skriv en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.