Annonce. Denne opskrift på chokolade cookies med fuldkornsspelt indeholder reklame for Valsemøllen.
Chokolade cookies med fuldkornsspeltmel
Speltmel? Fuldkorn? I en småkage!?!
Ja den er altså god nok. Du læste rigtigt.
Opskriften på disse chokolade cookies indeholder fuldkornsspeltmel. Ikke i et forsøg på at gøre dem sunde eller noget – for det er de langt fra! Speltmel har bare en skøn, dyb smag som almindelig hvedemel slet ikke kan konkurrere med.
Kun derfor.
De mætter muligvis en anelse mere – så måske vi kan nøjes med at guffe en enkelt i os af gangen fremfor 2, 3, …
Det er der nok ingen der tager skade af, har jeg ret?
Bagetid på cookies bestemmer sprødheden
Jeg gik analytisk til værks da her skønne chokoladesmåkager blev til, så du kan få det bedste resultat, hver gang.
Med en god, stor portion cookiedej som udgangspunkt, blev der testet forskellige bagetider. Første hold blev bagt i 15, 16 og 17 minutter efter blot en times hviletid i køleskabet.
- 15 minutter gav cookies med semi-sprød kant og en sej, “ubagt” midte. Nogle foretrækker dem sådan, men personligt kan jeg godt lide dem til den sprøde side.
- 16 minutter gav det perfekte resultat af sprødhed langs kanterne og på overfladen, men med en snært af sejhed inde i cookien.
- 17 minutter gjorde dem en anelse mere sprøde – der var ikke særlig stor forskel i forhold til dem der blev bagt i 16 minutter, men dog alligevel en forskel til den mere sprøde side. Især mærkbart i midten af cookien, hvor den var gennemsprød.
Nørdet tilgang til cookiebagning? Jeg blamer min uddannelse (men nyder det)!
Gem cookiedejen på køl eller frys
Foruden testning af forskellige bagetider, blev forskellige hviletider også testet.
Som sagt, så blev første hold bagt efter blot en time i køleskabet. Andet hold lå i køleskabet i et helt døgn inden de blev bagt – og kunne sagtens have ligget der et par dage yderligere. Tredje hold blev frosset ned og gemt i fryseren i en uge.
Resultatet? Det hele virker fortrinligt!
Så lav du bare en god stor portion og smid noget af dejen i fryseren til en anden god gang. Så ligger den altid klar til når cookie-lysten sniger sig ind på dig, eller hvis svigerfamilien kommer uanmeldt på besøg.
Ja faktisk, så kan du gøre det særligt nemt for dig selv ved på forhånd at trille dem til kugler inden nedfrysning. Så tør de hurtigt og er klar til oven in no time!
Chokolade cookies med fuldkornsspelt i samarbejde med Valsemøllen
Opskriften er lavet i samarbejde med Valsemøllen (tidligere Finax), som jeg har indgået et længerevarende samarbejde med som opskriftsudvikler. Jeg benyttede mig i forvejen af deres gode kvalitetsprodukter, så fandt et samarbejde yderst givende for alle parter.
Jeg skal lige love jer for, at der er nogle lækre opskrifter på tapetet – både indenfor bagning, men også i en helt anden boldgade, som tid nok skal vise.
Find opskriften på chokolade cookies med fuldkornsspelt og havsalt her:
Chokolade cookies med fuldkornsspelt
Ingredienser
- 150 g smør
- 150 g brun farin
- 125 g sukker
- 1 tsk vaniljesukker
- 1 M/L æg
- 250 g fuldkornsspeltmel fra Valsemøllen
- 1 tsk bagepulver
- 0,5 tsk natron
- 150 g mørk chokolade, grofthakket
- 1 tsk flagesalt*
SÅDAN GØR DU
- Lad smørret blive blødt.
- Pisk smør med farin, sukker og vaniljesukker.
- Pisk ægget i.
- Vend den grofthakkede chokolade og flagesalt i.
- Bland fuldkornsspeltmel med bagepulver og natron. Bland mel i smørmassen.
- Saml dejen til en kugle og kom den i en frysepose. Lad den hvile på køl i mindst én time, men gerne til næste dag.
- Tænd ovnen på 175 grader almindelig ovn med over- og undervarme
- Tril dejen til 24 kugler (på hver 35 gram) og læg dem på en bagepladen (der er plads til 8 per hver bageplade).
- Bages i 16 minutter - eller 17 minutter hvis du vil have dem ekstra sprøde. BEMÆRK at ovne er forskellige, så prøv dig eventuelt frem for at finde den perfekte bagetid.
- Træk bagepapiret med de færdigbagte cookies over på en rist og lad dem køle helt. De er helt bøde når de kommer ud af ovnen, men bliver sprøde når de køler.
- Opbevares i en kagedåse og spises henover de næste par dage.
Skriv et svar