Studiestart: fødevareinnovation og sundhed

Jeg er så spændt!

 

Jeg blev bachelor i Fødevarer og ernæring her tidligere på sommeren. Det er en bred bachelor, som både beskæftiger sig med ernæring og sundhed men også de mere teknologiske aspekter af fødevarer, såsom råvarekvalitet og fødevarefremstilling.

Den brede bachelor har dog for mig betydet, at der også har været nogle kurser, hvor interesse og motivation ikke altid har været helt i top. Til gengæld, så gør bredden, at en bachelor i Fødevarer og ernæring giver adgang til flere forskellige kandidatuddannelser.

Jeg startede på min bachelor med en sikker overbevisning om, at jeg ville fortsætte på kandidaten i Human ernæring (Human nutrition). Men blot en måneds tid inden ansøgningsfristen faldt valget alligevel på noget helt andet!

 

Jeg skal derimod fortsætte på kandidatuddannelsen Fødevareinnovation og sundhed – eller rettere Food innovation and Health, da studiet foregår udelukkende på engelsk.

 

Mit skift skyldes flere ting:

  • Jeg føler mig mættet af en masse teoretisk viden om, hvad der er sundt og hvad der ikke er. Jeg trænger derfor til at arbejde mere praktisk med mad og få en anden synsvinkel på mad end blot sundhed. Jeg vil lære noget mere om velsmag og hvordan vi træffer valg omkring mad.
  • Tanken om at arbejde innovativt med mad tiltaler mig! Det er jo i virkeligheden dét jeg prøver på, når jeg laver opskrifter til bloggen.
  • De undervisere, som jeg har fundet særlig inspirerende i løbet af min bachelor, er undervisere på Fødevareinnovation og sundhed. 
  • Selvom jeg altid har været meget naturvidenskabelig anlagt, så tror jeg det bliver interessant at få en mere sociologisk vinkel indover min uddannelse. Det vil give mig indsigt i, hvorfor vi ser og agerer på mad, sådan som vi gør.

Studiestart: fødevareinnovation og sundhed

Fødevareinnovation og sundhed ??

Fødvareinnovation.

Dét ord har resulteret i let forvirrede blikke, når jeg har præsenteret mit valg af kandidat. For hvad handler det lige om?

Nu har jeg efterhånden læst uddannelsesbeskrivelsen og alle kursusbeskrivelserne igennem flere gange, så jeg tror efterhånden, at jeg er nogenlunde i stand til at forklare, hvad det er uddannelsen går ud på. Jeg gør i hvert fald forsøget.

Helt kort, så er idéen med uddannelsen, at skabe kandidater, der arbejder innovativt (nyskabende) i krydsfeltet mellem mad og sundhed. Det vil sige, at målet er at udvikle nye fødevarer, som både er sunde og velsmagende med udgangspunkt i videnskabelige principper; såsom fødevarekemi og sociologisk viden omkring vores forhold til mad. 

Det betyder, at jeg skal igennem kurser, hvor jeg blandt andet får dybere indsigt i:

  • Stofskiftet (lagring og forbrænding af kulhydrat, fedt og protein) under hvile og under fysisk arbejde samt funktionen af vitaminer og mineraler i kroppen.
  • Fødevarekemi – hvad der sker med vores mad når vi anvender forskellige forarbejdsmetoder; både når det kommer til fysisk struktur men også smag.
  • Bioaktive komponenter i udvalgte fødevaregrupper og hvordan de menes at påvirke vores sundhed.
  • Hvad der påvirker vores valg af fødevarer og hvordan man kan påvirke disse.
  • Sociologien bag fødevareindtag, herunder madkultur, spisevaner, måltidsstruktur mm.

Skemaerne herunder viser det 2-årige forløb. De lysegrå felter udgør de obligatoriske kurser, mens de hvide og mørkegrå er valgfag, som jeg i øjeblikket tænker jeg vil tage.

Jeg havde fødevaremikrobiologi på bacheloruddannelsen og synes det var et mega spændende fag, så derfor er jeg ret overbevist om, at jeg fylder mine valgfag op med kurser vedrørende mikrobiologi i forbindelse med gærings- og fermenteringsprocesser. Det er jo desuden også blevet mega hipt at fermentere selv og jeg er sikker på, at man kan lege meget innovativt med netop fermentering.Fødevareinnovation og sundhed

Hvis nogen er blevet nysgerrige på min uddannelse, måske endda blevet inspireret til at gå samme vej, så får I her links til uddannelsessiden for både bachelor og kandidat.

Forfatter

Bachelor i 'fødevarer og ernæring' og kandidatstuderende i 'fødevareinnovation og sundhed'. Mit hjerte banker for mad, sundhed, bæredygtighed og langsom livsstil.

Skriv en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.