Sprød og knasende skorpe. Saftig krumme. Dyb brødsmag med både sødme og bitterhed. Alt forenet i dette skønne grydebagte valnøddebrød. Grydebrød med ølandshvede og valnødder

Valnøddebrød bagt med poolish (fordej)

Poolish? Af hva’ for noget? 

Poolish er i sagens natur bare et fancy ord for ‘fordej’. Den består af en mindre mængde vand, mel og gær, som røres sammen og får lov til at udvikle sig. Den bruges herefter som en bedre udviklet gær til din egentlige brøddej, så du kun behøver en mindre supplerende mængde “almindelig” gær.

Det tager minimal tid at forberede den, men hele bageprocessen tager en anelse mere planlægning. Men der er virkelig lækre fordele ved at bruge en poolish til dit brød – se bare herunder!

Fordele ved poolish (fordej)

 • Giver brødet en dybere smag
 • Giver en sprød skorpe
 • Giver en saftig krumme
 • Giver brødet en mørkere glød

Det er da vist den ekstra indsats værd. Og altså, så er det heller ikke mærkbart mere besværligt, hvis man alligevel ved, at man gerne vil servere friskbagt brød i weekenden. Det kræver blot, at du på forhånd ved at du gerne vil bage.

Poolish kan enten udvikle sig natten over og blandes i brøddej om morgenen, eller den kan smækkes sammen om morgenen og bruges til en koldhævet brøddej, der hæver køligt natten over.

 

Find mere inspiration til hjemmebagt brød og boller her.

Valnøddebrød med ølandshvede bagt i gryde

Grydebrød med valnødder og ølandshvede

Jeg har bagt mit valnøddebrød i en støbejernsgryde. Det er der mange fordele ved, som jeg er sikker de fleste hjemmebagere allerede har helt styr på. Men for god ordens skyld, så lad os da lige opsummere:

Fordelen ved at bage i støbejernsgryde: Den fungerer ligesom en dampovn. Vand fra brødet fordamper under bagningen men holdes i gryden. Det betyder at brødets skorpedannelse udsættes og derved kan brødet bedre udvikle sig. Det bidrager desuden til en saftig krumme.

Resultatet: det lækreste brød i verden!

Men personligt har jeg også haft nogle nedture ved at bage i støbejernsgryde. Støbejernsgryden skal nemlig være hammer hammer varm inden dejen kan kommes i, ellers vil brødets bund brænde på og brødet er umulig at få ud af gryden. Selvom jeg synes at jeg har ladet gryden varme grundigt op, så har jeg alligevel oplevet netop dette sure scenarie alt for ofte.

Øv, hvor er det antiklimaks at have lagt energi og kærlighed i et hjemmebagt brød, og det så kun er halvdelen af brødet der kommer ud af gryden. For hele bundet sidder stadig brændt fast i gryden efter en ellers lang og sej kamp for at få vristet brødet løs.

Heldigt, så har jeg et tip som forhindrer dette!

Valnøddebrød med ølandshvede

Tip til at undgå fastbrændte grydebrød:

 1. Du bruger en STOR støbejernsgryde i forhold til brødets størrelse, så brødets sider ikke rammer grydens kanter.
 2. Du klipper et rundt stykke bagepapir og placerer dit opspændte brød herpå.
 3. Når gryden er varm  tages den ud af ovnen, brød og bagepapir flyttes over i gryden, låget lægges på igen og gryden stilles tilbage i ovnen. Brødet bages nu.

Tip herved givet videre! Nu risikerer du ikke at stå i samme trælse situation, som jeg tidligere har gjort.

 

I opskriften bruger jeg desuden mørk sirup til at give brødet lidt ekstra sødme – jeg brugte min hjemmelavede æblesirup, men almindelig sirup eller honning kan sagtens bruges.

 

Opskrift på valnøddebrød bagt i støbejernsgryde:

Grydebagt valnøddebrød
Forfatter: Anja Suldrup
Ingredienser:
Poolish (fordej)
 • 100 g groftsigtet ølandshvede
 • 1 dl vand
 • gær på størrelse med en lille ært
Dej til valnøddebrød
 • 3 dl vand
 • 10 g gær
 • 2 spsk mørk sirup
 • 200 g groftsigtet ølandshvede
 • 200 g hvedemel
 • 100 g stenformalet hvedemel (kan erstattes af mere ølandshvede)
 • 1 tsk havsalt
 • 100 g valnødder
Sådan gør du:
 1. Rør poolish sammen og lad den udvikle sig i en lukket beholder i 12 timer. 

 2. Rør gær, poolish og sirup ud i vand. 

 3. Rør ølandshvede og stenformalet hvedemel i. Tilsæt salt

 4. Tilsæt det meste af hvedemelet, men hold lidt tilbage. Tilsæt det sidste hvedemel lidt af gangen til dejen kun er let klistret.

 5. Ælt dejen i 10 minutter - enten ved hånd- eller maskinkraft. 

 6. Fold nu valnødderne ind i dejen.

 7. Sæt støbejernsgryde med låg i ovnen og tænd den på 225 grader. Lad gryden blive varmet grundigt op mens dejen hæver lunt i ca. 1 time. 

 8. Fold dejen ind mod midten, så du får spændt den op. 

 9. Placer brødet på et rundklippet stykke bagepapir. 

 10. Tag den varme gryde ud af ovnen og flyt bagepapir og brød over i den. Læg låget på igen og sæt gryden tilbage i ovnen. 

 11. Bages i 30 minutter med låg på. 

 12. Bages herefter 15-20 minutter uden låg, hvor der skrues ned til 200 grader. 

 13. Lad brødet afkøle på rist. 

Forfatter

Bachelor i 'fødevarer og ernæring' og kandidatstuderende i 'fødevareinnovation og sundhed'. Mit hjerte banker for mad, sundhed, bæredygtighed og langsom livsstil.

Skriv en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.