Ramsløg – nordens vilde hvidløg.
Det bliver vel næppe meget mere nordisk end at samle sin mad i skoven? Det er både gratis, økologisk og typisk også ret lokalt.
Jeg er virkelig fristet til at sige, at ramsløg stinker (host), jeg mener dufter af hvidløg! Derfor er de også umådelig nemme at genkende i skovbunden – ja faktisk er de noget nær umulige at tage fejl af. De kan “duftes” allerede på lang afstand. Men lad dig ikke afskrække af måden de river lidt i næsen på – for de er super skønne i køkkenet.
Få mere inspiration til vild mad her.
Men som førstegangssamler er der vel altid en snært af tvivl? Så for at klæde dig lidt bedre på til din første tur som ramsløgs-sanker, så får du her en mini-guide til at samle ramsløg:
Guide til at samle ramsløg:
- Hvor findes de? I løvskovene – typisk fra slutningen af februar / starten af marts og ud på sommeren.
- Hvordan genkender jeg dem? De danner typisk et bunddække i skovbunden, og så har de en meget karakteristisk hvidløgsduft (stank, vil nogen mene…), som du umuligt kan gå fejl af.
- Forvekslingsmuligheder? Liljekonval og høsttidsløs, som begge er giftige. Men disse vokser ikke normalvist i skove og så mangler de hvidløgsduften – som virkelig er det bedste kendetegn ved ramsløgene.
- Hvilke dele kan spise? Det hele! Både blade, blomsterknopper, blomster og frøkapsler.
Du kan bruge ramsløg på samme måde, som du bruger almindelig hvidløg – men de har desuden en række ekstra anvendelsesmuligheder! Du kan eksempelvis lave den lækreste ramsløgpesto, som virkelig sætter fut i enhver kedelig sandwich!
Husk at passe godt på vores natur! Saml med en god portion sund fornuft – pluk kun til eget forbrug og ikke mere end hvad der kan være i en bærepose, samt brug en saks og lad altid nogle blade være tilbage på hver plante.
[…] Det vigtigste kendetegn ved de giftige er, at de ikke lugter af hvidløg. Læs mere om hvordan du genkender ramsløg her. Er du det mindste i tvivl, så lov mig lade være, […]