• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

anja suldrup

  • BLOG
  • Opskrifter
  • OM
  • KONTAKT
  • ANNONCERING

Jordskokke-rødbedesuppe

En smuk, farverig og smagfuld rødbedesuppe med jordskokker. En rigtig vintersuppe!

Opskrift på vintersuppe - Rødbedesuppe med jordskokker og ristede hasselnødder

Vintersuppe af sæsonens råvarer

At spise efter årstiden er virkelig noget, som jeg er begyndt at sætte stor pris på. Det giver mig fornemmelsen af årets gang og sæsonernes skiften, som generelt, for mig at se, er blev lidt udvisket i vores madlavning. Rigtig mange frugter og grøntsager kan man jo få hele året rundt i supermarkederne! I tidligere tider har udbudet i langt større grad været bestemt af årstiden – især hvis man selv holdte sig forsynet med frugt og grønt fra køkkenhaven (you know, my big dream!).

I de tider ville forrådskammeret nok snart være noget tom og begrænse sig til de mest hårdføre knolde og kål. Du ved, de typer grøntsager, som bare kan holde sig i evigheder uden det helt store tab af spisekvalitet. Rødbeder holder sig udemærket vinteren over, hvis de opbevares rigtigt (det er vist noget med de skal lægges i sand?), og jordskokker klarer sig fint i jorden og kan høstes hele vinteren igennem (så længe jorden ikke er alt for frossen!).

Altså, de perfekte knolde til en god, tung og smagfuld vintersuppe. En rødbedesuppe, men hvor rødbedens meget kraftige smag blødes og af jordskokkers fine, milde smag af nødder. Men har du det generelt lidt svært med rødbede, så er det her ikke en suppe for dig!

 

I efteråret lavede jeg i stedet en græskarsuppe med hokkaidogræskar for at afspejle efterårets råvarer. Men sæsonerne skifter, så ny årstid kræver ny opskrift på grøntsagssuppe.

 

Ej at forglemme at det både er bæredygtigt og sundt at spise efter de danske årstider. Fødevarer i sæson har ikke brug for at blive drevet frem i væksthuse med styret temperatur og vanding.  De er i deres primetime, hvilket både er positivt for deres smag og næringsværdi.

Opskrift på jordskokkesuppe med rødbede - Rødbedesuppe

 

Opskrift på jordskokke-rødbedesuppe

Rødbedesuppe har rigtig godt af lidt syre, så jeg smager den gerne til med balsamicoeddike (som bare er et perfekt match til rødbeder!) men æblecidereddike kan også sagtens bruges. En skvæt fløde er uundværlig til at runde suppen af med og give den sidste cremethed.

 

Opskrift på vintersuppe - Rødbedesuppe med jordskokker og ristede hasselnødder
Udskriv Pin

Jordskokke-rødbedesuppe med creme fraiche og ristede hasselnødder

Opskrift på en herlig, tung vintersuppe til kolde dage. Robuste smage, som blødes op af creme fraiche og ristede hasselnødder. Spis brød til. 
Antal 4 personer

Ingredienser

  • 2 spsk olie
  • 1 stort løg
  • 1 fed hvidløg
  • 3 kviste timian (bladene heraf)
  • 800 g rødbede
  • 500 g jordskokker
  • 300 g kartofler
  • 800 ml grøntsagsfond (eller hønsefond)
  • 1 dl fløde
  • 3 spsk balsamicoeddike
  • 1-2 tsk salt

Topping

  • creme fraiche eller labneh
  • hasselnødder
  • urter (f.eks. persille)
  • godt brød

SÅDAN GØR DU

  • Skræl rodfrugterne (hvis jordskokkerne er fint rene behøver du ikke skrælle dem) og skær dem i mindre stykker. 
  • Hak løg og hvidløg. 
  • Varm olien op i en stor gryde og steg løg og hvidløg blanke sammen med timian. Kom rodfrugterne ved og steg yderligere nogle minutter. 
  • Hæld fond ved og lad rodfrugterne koge indtil de næsten er møre (20-30 minutter). Sluk for blusset og lad gryden stå i yderligere 15 minutter til rodfrugterne er møre hele vejen igennem. 
  • Imens ristes hasselnødder på en tør pande, hvorefter skrællen kan nulres af. 
  • Blend suppen med en stavblender.
  • Tænd igen for blusset så den holder varmen mens du smager til. Kom fløde ved og smag til med balsamicoeddike og salt. 
  • Serveres med en klat cremefraiche, ristede hasselnødder, krydderurter og godt brød.

 

Se også:

Sund gulerodskage med fuldkorn
Grønkålssmoothie med æble og stikkelsbær
Rabarbersuppe med vaniljeis og råmarinerede rabarber
Tørrede æbleringe i ovn - det nemmeste nogensinde!
Previous Post: « Sprød rødkålssalat med æble og brombær
Next Post: Laksehorn med spinat og flødeost »

Reader Interactions

Skriv et svar Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskriftsvurdering




This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Primary Sidebar

Mad i sæson.  En blog for dig, der gerne vil mærke årets gang i køkkenet og spise efter årstiden.

Primært  plantemad, men med rigelig plads til fredagskage!

Dav, jeg er Anja. Cand.scient i fødevareinnovation og sundhed (læs madnørd), og med drømme om landliv, køkkenhave og hønsehus. Snart tak!

Lær mere | Kontakt | Samarbejde

  • Email
  • Instagram
  • Pinterest




Nyhedsbrev

Sæsonaktuelle opskrifter til din indbakke?

SOMMEROPSKRIFTER

Græsk salat - opskrift på sommersalat
Grillede rejer med melonsalat - opskrift
Frugtsalat med syrnet fløde - opskrift på sommerdessert med vandmelon og jordbær
Boghvedesalat med gulerødder og beder - opskrift
Cremet tomatsuppe med porre - opskrift
Blommekage med flødeskum - opskrift på roulade
Spidskålssalat - opskrift på grillstegt kål med flødedressing og sprød boghvede
Cremet salat med blomkål, purløg og ristet boghvede - opskrift




Footer

Instagram did not return a 200.

Om Anja

Cand.scient i Fødevareinnovation & Sundhed - altså, madnørd...

Lær mere...

Populære opskrifter

Burger med rødbedebøf - opskrift på den bedste vegetarburger

Rødbede Burger

Vildgæret surdej - Guide til hjemmelavet surdej på vildtgær fra æbler

Vildgæret surdej – lavet med æbleskræller

Undgå blød tærtebund - få opskrift på sprød tærtebund

Tærtebund – guide til den perfekte, sprøde mørdej

Copyright © 2023 · WWW.ANJASULDRUP.DK