De af jer, som følger med på instagram, har måske set, at jeg for nyligt fik en masse stenformalet øko mel hjem. Heriblandt både bygmel, valset byg og knækket byg, som ellers kan være svært at opdrive uden at skulle betale en helt urimelig sum penge for det.
Byg er der desværre ikke tradition for at bruge til andet end øl, hvilket er synd, da byg har fantastisk god smag! En af mine forhenværende lektorer har desuden lovprist dens ernæringsmæssige fordele. Men den manglende tradition for at bage med byg hænger nok sammen med, at byggens bageegenskaber er ret ringe, men i kombination med en hvedemel, med god bagekvalitet, så kan man sagtens få fornuftigt brød ud af bygmel!
Til disse koldhævede bygboller har jeg brugt både knækket byg og bygmel i kombination med en mørk øl, honning og hasselnødder, som giver nogle boller med god kraftig smag. En lidt “tung” smag, som går umanerlig godt sammen med en god dansk honning eller smør.
Koldhævede bygboller med mørk øl og hasselnødder
Ingredienser
- 125 g knækket byg
- 2,5 dl mørk øl
- 1 spsk honning
- 15 g gær
- 3 dl koldt vand
- 200 g fuldkornsbygmel
- 300 g hvedemel
- 50 g hasselnøddeflager
- 6 g salt
SÅDAN GØR DU
- Om morgenen sættes knækket byg i blød i øl og honning.
- Om aftenen røres gær ud i vand og blandes med den iblødsatte byg.
- Rør hasselnøddeflager, mel og salt i blandingen, dæk skålen til med husholdningsfilm og stil dejen på køl natten over.
- Morgenen efter sættes en bageplade i ovnen, som tændes på 225 grader C. Sæt et lille fad med vand i bunden af ovnen.
- Tag dejen ud af køleskabet og brug to skeer til at sætte 9 klatter dej på et bagepapir.
- Bag bollerne i 15 minutter. Tag herefter fadet med vand ud af ovnen og giv bygbollerne yderligere 5 minutter ved varmluft.
- Køles på rist.
Charlotte
Hvor mange kalorier er der i?
Anja Suldrup
Hej Charlotte
Jeg regner aldrig i kalorier, så jeg er svar skyldig 🙂