Rugbrødsboller, rugboller, grove sandwhichbrød, grove madpakkebrød – jeg kunne give denne opskrift mange navne! Valget faldt nu en gang på madpakkebrød, da det er præcis denne funktion, som de kommer til at have de kommede dage. Idag er der nemlig opstart på de sidste kurser inden sommerferien, så igen skal der smøres madpakke hver morgen.
Efter at have startet en ny omgang surdej op (se min surdejsguide) var det planen, at jeg skulle bage et kernerugbrød, men så opstod idéen om, at lave nogle madpakkeboller med inspiration i kernerugbrødet i stedet. Jeg satte derfor kerner i blød og forberedte fordejen, præcis som jeg ville til et almindeligt rugbrød, men blandede den på andendagen op med hvid fuldkornshvedemel, for at give madpakkebrødene lidt mere luft.
Hvis ikke du har hørt om hvid fuldkornshvedemel før, så er det på tide, for det er et fantastisk produkt! Det er et 100% fuldkornsmel, men som er malet så fint, at melet næsten ligner almindelig hvedemel, dog en anelse mere gulligt. Du kan derfor bruge det til at bage lyse brød med, men uden at gå ned på fibre og vitaminer.
Du får 12 stykker madpakkebrød af fornuftig størrelse ud af denne portion – én enkelt vil være tilstrækkelig til min frokost sammen med gnavegrønt og frugt. Men størrelsen kan du jo justere efter behov, men husk i så fald at tilpasse bagetiden.
Madpakkebrød
Ingredienser
DAG 1
Iblødsætning af kerner:
- 3 dl knækkede rugkerner
- 1,5 dl solsikkekerner
- 1,5 dl hørfrø
- 4 dl vand
Fordej:
- 2 dl surdej
- 2 dl vand
- 2 dl rugmel
DAG 2
- 2 dl vand
- 1 dl rugmel
- 3-4 dl hvid fuldkornshvedemel
- 1 dl ruggryn eller havregryn, gerne grovvalset
- 1 tsk havsalt
SÅDAN GØR DU
DAG 1
- Bland rugkerner, solsikkekerner og hørfrø med vand i en skål, dæk til med låg eller husholdningsfilm.
- Rør surdejen ud i vand i en skål og rør rugmel i. Dæk skål til med låg eller husholdningsfilm.
- Stil de iblødsatte kerner og fordejen på køl i et døgns tid. Alternativt natten over udenfor køleskabet.
DAG 2
- Rør fordejen og de iblødsatte kerner ud i vand.
- Rør salt, ruggryn, rugmel og hvid fuldkornshvedemel i, men hold ca. en dl af fuldkornshvedemelet tilbage.
- Dæk skålen til og lad dejen hvile lunt en times tid.
- Drys halvdelen af den tilbageholdt fuldkornshvedemel ud på bordet, vip dejen ud herpå, drys resten af fuldkornshvedemelet udover og tryk dejen ud til en firkant, ca. 1,5-2 cm i højde.
- Læg bagepapir på 2 bradepander.
- Del din dej på i 12 lige store firkanter og placér dem på bradepanderne.
- Læg fugtige viskestykker over dine ubagte madpakkebrød og lad dem hæve i en solbeskinnet vindueskarm eller et andet lunt sted i en time.
- Bag madpakkebollerne ved 225 grader C i 20-25 minutter.
- Afkøles på rist.
Skriv et svar