Minimalisme er en rejse, ikke en destination. Hvordan jeg startede som minimalist

Jeg er minimalist.

Jeg er minimalist på tråds af bugnende skuffer og fyldte køkkenskabe.

 

 

Giver det mening? Ikke rigtig vel?

 

 

Men minimalisme er ikke en destination du kan nå. Det er en rejse. Det er en tankegang. En livsfilosofi.

Det her er lidt om begyndelsen på min minimalistiske rejse:

Det begyndte sidste efterår. Jeg følte, at en snært af stress havde sneget sig ind i mit liv. Stress over rod. Jeg var træt af at der altid lå ting og flød rundt omkring i lejligheden. Og ikke mindst træt af at mangle overskuddet til at få det fixet – det ville jo bare flytte sig til et andet sted i lejligheden. Det ville stadig være der.

Nogenlunde samtidig sagde jeg mit job som weekendpige op hos isenkræmmeren, og jeg blev pludselig pinlig bevidst om, hvor stort materielt forbrug jeg have haft henover det sidste lange lange stykke tid. Jeg havde spenderet i stor stil på en masse ubrugelige/unødvendige ting, som nu bare indtog al pladsen i den lille lejlighed.

Så var det, at jeg faldt over Minimalisme. Jeg har altid tænkt minimalisme som en ret drastisk livsfilosofi, hvor man nærmest intet må eje. Men jeg var alligvel gået hen og blevet nysgerrig på den, så jeg begyndte at læse lidt med hos nogle af de større minimalistbloggere og lytte til podcasts.

Det gik op for mig, at Minimalismen rummer langt mere end først antaget. Det handler om at fjerne de ting i livet, som blot ligger og roder og stjæler din opmærksomhed og tid uden at du får gavn eller særlig glæde af dem. I stedet får du frigjort tid og ressourcer til rent faktisk at beskæftige dig med dét du elsker; din familie, venner og hobbyer.

Derfor er en af de helst store kernekoncepter i Minimalisme, at skille sig af med alle de ting, som skaber unødigt rod i dit liv. Altså skille dig af med ting, som enten er funktionsløse, hvor funktionen kan klares af en anden ting eller hvis du ikke længere finder gavn af den i form af dens skønhed eller personlige værdi. Du skal ikke blot organisere dine skuffer bedre eller pakke det væk i en kasse i kælderen. Det skal helt væk. Ud. Gone. For selvom du måske ikke kan se tingene fysisk længere, så roder de stadig.  De roder i bevidstheden. Du skal stadig forholde dig til dem. De tager stadig tid og opmærksomhed fra det der er vigtigt i livet. Også selv om du måske ikke er klar over det. Men du mærker helt sikkert en forskel, når de er væk.

 

Jeg begyndte derfor at rydde ud. Først var det indholdet i kælderrummet der blev halveret. Og henover det sidste halve år er der efterhånden fjernet en helt del rod fra mit liv. Men jeg har virkelig forsøgt at gøre det på en god måde. Brugbare ting skal jo helst ikke ende i skraldespanden, men helst kunne bringe gavn andet steds.

Flere sække med tøj og sko er derfor røget til genbrug – båden genbrugscontainere men også til Røde Kost butikker. Mine gamle briller blev afleveret hos optikeren, som sender dem til Ghana, hvor der er brug for dem. Bøger, jeg har læst, eller ikke tror jeg kommer til at læse, er blevet afleveret på et bibliotek, der samler litteratur til udsatte unge. Køkkenting er blevet solgt videre eller givet bort. Andre ting er selvfølge endt i skraldespanden.

 

Og på det seneste er jeg virkelig begyndt at mærke effekten af det. Der er langt mindre tilfældig rod – du ved, den type rod som har det med at indtage alle plane flader. Og dét ikke at skulle forholde mig til rod hele tiden og hele tiden føle at jeg bør rydde op, det er en kæmpe frihed!

 

Det har givet mig mere overskud.

 

Jeg har aldrig været typen der redder min seng om morgenen. Kun hvis jeg ventede gæster. Men det er noget jeg er begyndt på. Ikke hver morgen. Endnu. Men nogle morgener.

Selvom det er en meget lille præstation, så er jeg skidestolt af den!

Jeg er overbevist om, at det er en direkte effekt af det større overskud, som en lejlighed med færre funktionsløse og overflødige ting har medført.

 

Vær stolt af selv små sejre!

GemGem

GemGem

GemGem

Forfatter

Bachelor i 'fødevarer og ernæring' og kandidatstuderende i 'fødevareinnovation og sundhed'. Mit hjerte banker for mad, sundhed, bæredygtighed og langsom livsstil.

Skriv en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.