Døjer du med skvalderkål i haven? Øv hva’?
Vend det til en fordel, og spis den!
Lige nu vælter det op med med planter – heriblandt den nok mest forhadte ukrudtsplante blandt haveejere – skvalderkål. Jeg husker tydeligt hvordan den stortrivedes (og sikkert stadig gør det) langs hækken i mine forældres have som barn, og jeg mindes dens krydrede duft, når jeg plukkede dens hvide blomsterskærme.
Sustain Daily‘s udfordring i denne måned er at få jord under neglene – så jeg har været en tur i gården og plukke skvalderkål til en herlig forårssalat.
Spis din skvalderkål!
Skvalderkål dufter faktisk virkelig godt!
Og så kan den spises! Den smager ligesom den dufter – mildt krydret og lidt henad persille.
I middelalderen blev den dyrket i klosterhaverne og blev brugt som medicin mod gigt og forstoppelse – hvorvidt der er hold i virkningerne, har jeg ingen anelse om. Men det kan da absolut ikke skade!
Men udover medicinske formål, så blev den også dyrket som grøntsag. Skvalderkål er nemlig noget af det aller første grønne spiselige, der spirer op. Hvilket må siges tiltrængt efter en vinter, hvor adgang til frisk grønt var sparsom.
Selvom vi idag ikke mærker årstiderne på samme måde som dengang, på grund af supermarkedernes udbud af importeret grønt, så spiser vi generelt lidt tungere mad i vinterhalvåret. Derfor genkender jeg i den grad trangen til friske, lette salater, når foråret melder sin ankomst!
Du kan findes skvalderkål næsten uanset hvor du bor – om det så er på landet eller i byen. Lige pt bor jeg jo i andelslejlighed i Brønshøj, mens jeg færdiggør mine studier, og jeg finder massevis af skvalderkål i andelsforeningen gårdhave.
De smager aller best lige nu, hvor bladene er små og fine.
Prøv at komme skvalderkål i din kartoffelsalat, i dine frikadeller eller gør dem til hovedpersonen i en skarp forårssalat som denne – Skvalderkål med salte honningristede valnødder og sennepsvinaigrette.
Få mere inspiration til mad med vilde urter her!
Så næste gang du kommer i haven og ser skvalderkålen stortrives, så vælg at se mulighederne fremfor problemet. Pluk en god håndfuld, og tag dem med ind i køkkenet.
Skvalderkål med salte honningsristede valnødder og sennepsvinaigrette
Ingredienser
Skvalderkål med salte honningristede valnødder
- 4 håndfulde nye skvalderkålsskud
- 1 dl valnødder
- 1 stor tsk honning
- 2 spsk vand
- 1 strøget tsk salt
Sennepsvinaigrette
- 0,5 dl koldpresset rapsolie
- 0,3 dl æblecidereddike
- 1 tsk sød sennep
- 1 tsk honning
- 0,5 tsk salt
SÅDAN GØR DU
- Tænd ovnen på 180 grader varmluft.
- Rør honning og salt ud i vand.
- Vend valnødderne i blandingen og kom fordel dem på en bageplade med bagepapir.
- Ristes gyldne i ovnen - ca. 20 minutter - hold øje med dem!
- Når afkølet, hakkes valnødderne groft.
- Rør vinaigretten sammen (kan holde sig længe på køl i tætsluttende beholder).
- Pluk skvalderkålen lige før servering, skyl dem i koldt vand og slyng dem fri for vand.
- Anret skvalderkålen på en tallerken med de hakkede valnødder.
Udover at være på jagt efter vilde urter i andelsforeningen gårdhave (pt har jeg udover skvalderkål fundet fuglegræs og løgkarse), så har jeg også været igang med skovl og hakkejern! Foreningens fortvivlede udgave af en køkkenhave var under alvorlig belejring af både citronmelisse og mynte – noget nær umuligt at udrydde!
Men jeg gjorde et ihærdigt forsøg og fik gravet hele molevitten op og lagt nye jord på. Idag blev der sået persille og dild, og snart der sås salat og mine grønkålsplanter skal plantes ud.
Skriv et svar