Hjemmelavet solbærmarmelade – eller er det solbærsyltetøj?
Hvad er egentlig forskellen på marmelade og syltetøj? Det har jeg tit undret mig over, og derfor skulle det én gang for alle afklares.
Den primære forskel synes at ligge i konsistensen. Syltetøj har en tyndere konsistens, hvor marmelade typisk er tykkere. Marmeladens tykkere konsistens skyldes, at marmelade får lov til at kogle mere ind og laves typisk af frugter med et naturligt højt indhold af pektin. Pektin er et polysakkarid, som tykner marmeladen naturligt.
Frugter med højt pektinindhold, og som derfor er super anvendelige til marmelade og gele, er solbær, ribs, stikkelsbær, æbler og kvæder. Dét sagt, så kan du selvfølgelig også lave marmelade af frugter med lavere pektinindhold, men det vil typisk betyde at du skal tilføre pektinpulver – eller stille dig tilfreds med et tyndere resultat – altså syltetøj.
Hjemmelavet solbærmarmelade uden konserveringsmidler
Det er jo ikke just solbærsæson – men mors fryser havde overskud af lækre hjemmedyrkede solbær, så jeg fik en posefuld med hjem. Og dem skulle der selvfølgelig laves hjemmelavet solbærmarmelade af!
Solbærmarmelade til ostemaden, til vafler eller til brug i de yoghurtis, som jeg har planner om snart at lave. Mums, siger jeg bare!
Lige en kort bemærkning omkring brugen af konserveringsmidler.
Jeg finder dem helt unødvendige!
Det vigtigste er god køkkenhygiejne. Så hvis du skolder dine glas lige før at den varme marmelade fyldes i, så er du allerede godt på vej. Yderligere kan du skylle glassene med stærk spiritus – drop for guds skyld atamon!
Vil du lave marmelade til at gemme i halve til hele år, så skal du igang med at henkoge. Det er for mig at se, den mest effektive metode til at forlænge holdbarheden af dine hjemmelavede syltesager uden brug af konserveringsmidler.
Men jeg er stadig ret grøn indenfor hjemmesyltning.
Solbærmarmelade
Ingredienser
- 500 g solbær (friske eller frosne)
- 250 g sukker
- 0,5 dl citronsaft (kan udelades)
- 0,5 dl vand (bruger du frosne solbær, så brug tø-vandet)
SÅDAN GØR DU
- Rib solbærerne fro for stilken og skyl dem godt.
- Kom dem i en gryde sammen med sukker, citronsaft og vand og lad det koge op.
- Koges ved svag varme indtil marmeladen har den rette konsistens - husk at den bliver tykkere når den kølet ned. Jeg kogte min solbærmarmelade i ca. 20 minutter.
- Kom marmelade på skolede glas, som eventuelt også er skyldes med vodka eller anden stærk spiritus
- Klip eventuelt et stykke bagepapir ud i en diameter tilsvarende glasset. Dyp bagepapiret i vodka og læg det ovenpå marmeladen. Det bør forlænge holdbarheden lidt.
- Opbevares i et køligt spisekammer eller i køleskabet.
Kirsten
Hvis du blender solbær før kogning frigøres pektin fra kernerne og syltetøjet bliver ikke så tyndt som ellers, helt uden kemikalier