• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

anja suldrup

  • BLOG
  • Opskrifter
  • OM
  • KONTAKT
  • ANNONCERING

Solbærmarmelade

Solbærmarmelade | hjemmelavet og uden konserveringsmidler

Hjemmelavet solbærmarmelade – eller er det solbærsyltetøj?

Hvad er egentlig forskellen på marmelade og syltetøj? Det har jeg tit undret mig over, og derfor skulle det én gang for alle afklares.

Den primære forskel synes at ligge i konsistensen. Syltetøj har en tyndere konsistens, hvor marmelade typisk er tykkere. Marmeladens tykkere konsistens skyldes, at marmelade får lov til at kogle mere ind og laves typisk af frugter med et naturligt højt indhold af pektin. Pektin er et polysakkarid, som tykner marmeladen naturligt.

Frugter med højt pektinindhold, og som derfor er super anvendelige til marmelade og gele, er solbær, ribs, stikkelsbær, æbler og kvæder. Dét sagt, så kan du selvfølgelig også lave marmelade af frugter med lavere pektinindhold, men det vil typisk betyde at du skal tilføre pektinpulver – eller stille dig tilfreds med et tyndere resultat – altså syltetøj.

Hjemmelavet solbærmarmelade uden konserveringsmidler

Det er jo ikke just solbærsæson – men mors fryser havde overskud af lækre  hjemmedyrkede solbær, så jeg fik en posefuld med hjem. Og dem skulle der selvfølgelig laves hjemmelavet solbærmarmelade af!

Solbærmarmelade til ostemaden, til vafler eller til brug i de yoghurtis, som jeg har planner om snart at lave. Mums, siger jeg bare!

Lige en kort bemærkning omkring brugen af konserveringsmidler.

Jeg finder dem helt unødvendige!

Det vigtigste er god køkkenhygiejne. Så hvis du skolder dine glas lige før at den varme marmelade fyldes i, så er du allerede godt på vej. Yderligere kan du skylle glassene med stærk spiritus – drop for guds skyld atamon!

Vil du lave marmelade til at gemme  i halve til hele år, så skal du igang med at henkoge. Det er for mig at se, den mest effektive metode til at forlænge holdbarheden af dine hjemmelavede syltesager uden brug af konserveringsmidler.

Men jeg er stadig ret grøn indenfor hjemmesyltning.

Solbærmarmelade | hjemmelavet og uden konserveringsmidler
Udskriv Pin

Solbærmarmelade

Hjemmelavet solbærmarmelade uden konserveringsmidler
Forb. tid 20 minutter
Tilb. tid 20 minutter
Samlet tid 40 minutter

Ingredienser

  • 500 g solbær (friske eller frosne)
  • 250 g sukker
  • 0,5 dl citronsaft (kan udelades)
  • 0,5 dl vand (bruger du frosne solbær, så brug tø-vandet)

SÅDAN GØR DU

  • Rib solbærerne fro for stilken og skyl dem godt. 
  • Kom dem i en gryde sammen med sukker, citronsaft og vand og lad det koge op.
  • Koges ved svag varme indtil marmeladen har den rette konsistens - husk at den bliver tykkere når den kølet ned. Jeg kogte min solbærmarmelade i ca. 20 minutter. 
  • Kom marmelade på skolede glas, som eventuelt også er skyldes med vodka eller anden stærk spiritus
  • Klip eventuelt et stykke bagepapir ud i en diameter tilsvarende glasset. Dyp bagepapiret i vodka og læg det ovenpå marmeladen. Det bør forlænge holdbarheden lidt. 
  • Opbevares i et køligt spisekammer eller i køleskabet. 

GemGem

Se også:

Æblepandekager med fuldkorn til morgenmad eller dessert
Blåbærsmoothie
Mættende havregrød med stegte æbler
Kold rødbedesuppe med bær, hibiscus og skyr
Previous Post: « Syltede rødløg
Next Post: Rabarbersuppe med vaniljeis og råmarinerede rabarber »

Reader Interactions

Comments

  1. Kirsten

    12. juli 2021 at 12:34

    Hvis du blender solbær før kogning frigøres pektin fra kernerne og syltetøjet bliver ikke så tyndt som ellers, helt uden kemikalier

    Svar

Skriv et svar Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskriftsvurdering




This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Primary Sidebar

Mad i sæson.  En blog for dig, der gerne vil mærke årets gang i køkkenet og spise efter årstiden.

Primært  plantemad, men med rigelig plads til fredagskage!

Dav, jeg er Anja. Cand.scient i fødevareinnovation og sundhed (læs madnørd), og med drømme om landliv, køkkenhave og hønsehus. Snart tak!

Lær mere | Kontakt | Samarbejde

  • Email
  • Instagram
  • Pinterest




Nyhedsbrev

Sæsonaktuelle opskrifter til din indbakke?

SOMMEROPSKRIFTER

Græsk salat - opskrift på sommersalat
Grillede rejer med melonsalat - opskrift
Frugtsalat med syrnet fløde - opskrift på sommerdessert med vandmelon og jordbær
Boghvedesalat med gulerødder og beder - opskrift
Cremet tomatsuppe med porre - opskrift
Blommekage med flødeskum - opskrift på roulade
Spidskålssalat - opskrift på grillstegt kål med flødedressing og sprød boghvede
Cremet salat med blomkål, purløg og ristet boghvede - opskrift




Footer

Instagram did not return a 200.

Om Anja

Cand.scient i Fødevareinnovation & Sundhed - altså, madnørd...

Lær mere...

Populære opskrifter

Burger med rødbedebøf - opskrift på den bedste vegetarburger

Rødbede Burger

Vildgæret surdej - Guide til hjemmelavet surdej på vildtgær fra æbler

Vildgæret surdej – lavet med æbleskræller

Undgå blød tærtebund - få opskrift på sprød tærtebund

Tærtebund – guide til den perfekte, sprøde mørdej

Copyright © 2023 · WWW.ANJASULDRUP.DK