• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

anja suldrup

  • BLOG
  • Opskrifter
  • OM
  • KONTAKT
  • ANNONCERING

Spiret boghvedesalat med gulerødder og beder

Spiret boghvede er sprængfyldt med næring – her får du hvorfor og hvordan boghvede spires. Brug dem i bagværk, mysli eller som her til en boghvedesalat med flerfarvede gulerødder, beder og feta.

Spiret boghvede med gulerødder og feta - opskrift

Jeg har virkelig fået øjnene op for boghvede! Og hvilken øjenåbner!

Boghvede er botanisk set et frø – og derfor også glutenfrit. De smager lidt af nødder og er fantastiske ristet ovenpå salater – som drys på en cremet blomkålssalat eller grillet spidskålssalat.

Men vil du have max næring ud af boghveden – så skal du spire den.

Spiret boghvede – hvorfor og hvordan

Køb din boghvede her !

Som så mange andre frø indeholder boghvede antinæringsstoffer der gør nogle næringsstoffer utilgængelige, og som vi derfor ikke får nogen nytte af. Eksempelvis indgår visse mineraler i et ufordøjeligt kompleks kaldet fytat.

Derfor er det en rigtig god ide at iblødsætte frø og kerner – og dermed få igangsat spiringen.

Iblødsætning vil nemlig aktivere en række processer i frøet, da det nu er under omstændigheder, hvor det kan spire og blive til en plante. Og de processer gør næringstofferne mere tilgængelige for os.

Enzymer aktiveres – hvoraf et enzym vil nedbryde fytat og gøre minerallerne bedre tilgængelige. Andre enzymer vil begynde nedbrydningen af komplekse proteiner og hermed lette fordøjelsen af dem – boghvede indeholder faktisk hele 12-13% protein af høj biologisk værdi!

Sådan spirer du boghvede:

  1. Dæk hel boghvede med rigelige mængder vand og lad dem stå i blød i 8-12 timer.
  2. Dræn de udblødte frø igennem en sigte og rens dem godt med rent vand.
  3. Lad boghveden spire i ca. 8 timer – lad dem ligge i sigten med en skål under. Rens igen.

Så nemt er det!

Du kan sætte boghveden i blød om morgenen, dræne dem om aftenen, og lade dem spire videre natten over.

Herefter kan de bruges med det samme, stilles i køleskabet til snarlig brug, eller tørres i ovnen ved lav temperatur til brug i en mysli.

Eller du kan lave den her farverige sag!

Salat med spiret boghvede - sådan spires boghvede

Opskrift på boghvedesalat med rodfrugter, feta og persille

Vi har allerede taget hul på årstiden med grovere mad – mad med rodfrugter. Sprøde og saftige netop nu.

Gulerødder og beder er blandt mine favoritter – og så fås de i den skønneste palette af farver og mønstre. Og smager himmelsk i kombination med feta og persille!

Den firkløver har jeg vendt sammen med min spirede boghvede og fået den herligste, farverrige salat ud af. Den scorer højt på både næring og kostfibre.

Salat med spiret boghvede - sådan spires boghvede
Udskriv Pin

Spiret boghvedesalat med gulerødder og beder

Antal 4 personer

Ingredienser

  • 1,5 dl hel boghvede
  • vand til iblødsætning
  • 2 beder
  • 6-8 gulerødder
  • 100 g feta (juster mængde efter præference)
  • 1 stor håndfuld persille
  • 3 spsk olivenolie
  • 1 citron, saften heraf
  • 1-2 tsk sød sennep
  • 1-2 tsk honning
  • salt og peber

SÅDAN GØR DU

Spiret boghvede

  • Iblødsæt boghvede i rigeligt vand i 8-12 timer (om morgenen).
  • Dræn igennem en sigte, rens med rent vand (om aftenen) og lad boghveden spire i 8 timer (natten over).
  • Rens igen og brug med det samme eller stil dem på køl indtil brug.

Boghvedesalat

  • Rør en dressing af olivenolie, citronsaft, sennep, honning, salt og peber.
  • Skræl gulerødder og beder. Brug kartoffelskrælleren til at lave strimler af gulerødder og skær bederne i tynde skiver.
  • Hak persillen groft – også stænglerne.
  • Vend spiret boghvede, rodfrugter og persille med dressingen.
  • Knus feta og fordel den ovenpå boghvedesalaten og server med det samme.
Boghvedesalat med gulerødder og beder - opskrift

Se også:

Blommeroulade
Æblepandekager med fuldkorn til morgenmad eller dessert
Comfy efterårspasta med mørbrad, svampe og spinat
Skvalderkål med salte honningristede valnødder | spis dit ukrudt
Previous Post: « Burgerboller ala brioche med fuldkorn
Next Post: Koldhævede speltboller med æble »

Reader Interactions

Skriv et svar Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskriftsvurdering




This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Primary Sidebar

Mad i sæson.  En blog for dig, der gerne vil mærke årets gang i køkkenet og spise efter årstiden.

Primært  plantemad, men med rigelig plads til fredagskage!

Dav, jeg er Anja. Cand.scient i fødevareinnovation og sundhed (læs madnørd), og med drømme om landliv, køkkenhave og hønsehus. Snart tak!

Lær mere | Kontakt | Samarbejde

  • Email
  • Instagram
  • Pinterest




Nyhedsbrev

Sæsonaktuelle opskrifter til din indbakke?

SOMMEROPSKRIFTER

Græsk salat - opskrift på sommersalat
Grillede rejer med melonsalat - opskrift
Frugtsalat med syrnet fløde - opskrift på sommerdessert med vandmelon og jordbær
Boghvedesalat med gulerødder og beder - opskrift
Cremet tomatsuppe med porre - opskrift
Blommekage med flødeskum - opskrift på roulade
Spidskålssalat - opskrift på grillstegt kål med flødedressing og sprød boghvede
Cremet salat med blomkål, purløg og ristet boghvede - opskrift




Footer

Instagram did not return a 200.

Om Anja

Cand.scient i Fødevareinnovation & Sundhed - altså, madnørd...

Lær mere...

Populære opskrifter

Burger med rødbedebøf - opskrift på den bedste vegetarburger

Rødbede Burger

Vildgæret surdej - Guide til hjemmelavet surdej på vildtgær fra æbler

Vildgæret surdej – lavet med æbleskræller

Undgå blød tærtebund - få opskrift på sprød tærtebund

Tærtebund – guide til den perfekte, sprøde mørdej

Copyright © 2023 · WWW.ANJASULDRUP.DK