Go Back

Grydebagt valnøddebrød

Forfatter: Anja Suldrup

Ingredienser

Poolish (fordej)

  • 100 g groftsigtet ølandshvede
  • 1 dl vand
  • gær på størrelse med en lille ært

Dej til valnøddebrød

  • 3 dl vand
  • 10 g gær
  • 2 spsk mørk sirup
  • 200 g groftsigtet ølandshvede
  • 200 g hvedemel
  • 100 g stenformalet hvedemel (kan erstattes af mere ølandshvede)
  • 1 tsk havsalt
  • 100 g valnødder

Sådan gør du

  • Rør poolish sammen og lad den udvikle sig i en lukket beholder i 12 timer. 
  • Rør gær, poolish og sirup ud i vand. 
  • Rør ølandshvede og stenformalet hvedemel i. Tilsæt salt
  • Tilsæt det meste af hvedemelet, men hold lidt tilbage. Tilsæt det sidste hvedemel lidt af gangen til dejen kun er let klistret.
  • Ælt dejen i 10 minutter - enten ved hånd- eller maskinkraft. 
  • Fold nu valnødderne ind i dejen.
  • Sæt støbejernsgryde med låg i ovnen og tænd den på 225 grader. Lad gryden blive varmet grundigt op mens dejen hæver lunt i ca. 1 time. 
  • Fold dejen ind mod midten, så du får spændt den op. 
  • Placer brødet på et rundklippet stykke bagepapir. 
  • Tag den varme gryde ud af ovnen og flyt bagepapir og brød over i den. Læg låget på igen og sæt gryden tilbage i ovnen. 
  • Bages i 30 minutter med låg på. 
  • Bages herefter 15-20 minutter uden låg, hvor der skrues ned til 200 grader. 
  • Lad brødet afkøle på rist.