Opskrift på klassisk agurksalat

Agurker hører på ingen måde hjemme i en nordisk kontekst.

Agurker dyrkes dårligt på friland og er meget sart overfor kulde. Derfor dyrkes den kommercielt i drivhuse, som bruger en masse energi på at holde temperaturen oppe. Det er en af de grøntsager, som vi spiser aller mest, men som samtidig har et af de største klimaaftryk i forhold til andre grøntsager. Dét altså med mindre man dyrker den selv i eget drivhus, sådan som min far gør.

Alligevel, så har agurken sneget sig ind på bloggen.

For selvom jeg primært beskæftiger mig med mad lavet af nordiske råvarer, så synes jeg også at danske traditioner skal have sin plads. De er jo trods alt en del af vores madkultur.

Og hvem kan forestille sig en lørdagskylling uden hjemmelavet agurkesalat til? Ikke jeg!

Hjemmelavet agurkesalat

Jeg lærte at lave en god gammeldags agurkesalat, dengang jeg som bare 13 årig arbejdede som opvasker i en lille café. Her var det mig der stod for at lave agurkesalaten, og forholdene mellem eddike, vand og sukker har siddet på rygraden lige siden.

1 del eddike og 1 del vand til 1 del sukker.

Nemt og enkel opskrift, men som giver den helt rigtige syre-sødme balance i agurkesalaten.  Hertil lidt hele peberkorn og eventuelt lidt hele sennepsfrø, og så sidder den lige i skabet.

 

Hjemmelavet agurkesalat er uundværligt til helstegt kylling, sommergrill eller en gammeldags oksesteg.

Hjemmelavet agurkesalat
Forberedning
15 min
Samlet tid
15 min
 

God, klassisk agurkesalat til sommergrill, den grydestegte kylling eller gammeldags oksesteg. 

Forfatter: Anja Suldrup
Ingredienser:
  • 1 agurk
  • 1 dl eddike
  • 1 dl vand
  • 100 g sukker
  • peberkorn
Sådan gør du:
  1. Skyl agurken og snit den i 1 mm tynde skiver - enten med en skarp kniv eller på et mandolinjern. 

  2. Kog en lage op af eddike, vand, sukker og peberkorn

  3. Hæld den let kølede lage over agurkeskiverne - lagen skal dække nogenlunde. Sæt låg på glasset. 

  4. Lad agurkesalaten trække minimum et halvt døgns tid på køl inden servering. Du kan f.eks. lave den om morgenen, så den er klar til servering om aftenen. 

 

GemGem

GemGem

GemGem

Forfatter

Bachelor i 'fødevarer og ernæring' og kandidatstuderende i 'fødevareinnovation og sundhed'. Mit hjerte banker for mad, sundhed, bæredygtighed og langsom livsstil.

Skriv en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.