Fransk bønnesalat med karamelliserede løg, soltørret tomat og feta

Jeg tænker ret meget over bæredygtighed i hverdagen, og mit eget klimaaftryk. Det er noget som både interesserer mig, men som også bekymrer mig.

I øjeblikket på studiet har jeg gang i to projekter, som begge tager udgangspunkt i bæredygtighed. Det ene handler om madspild, hvor vi undersøger mulighederne for at bruge kaffegrums som en ny resource, fremfor at det ender i skraldespanden. I det andet projekt er vi i gang med at designe en forbrugerundersøgelse, der skal belyse forbrugernes viden og forståelse for sammenhængen mellem sundhed og bæredygtighed i relation til fødevarevalg.

Især sidstnævnte projekt er virkelig spændende, og jeg glæder mig oprigtigt til at resultaterne tikker ind, så vi kan analysere dem.

Projektet har selvfølgelig også sat lidt tanker i gang hos mig selv. For selvom jeg forsøger at spise efter årstiden og går efter danske fødevarer, så har jeg selv lang vej igen før jeg spiser klimavenligt. Her tænker jeg især på mit kødforbrug.

Rødt kød (oksekød, gris og lam) og processeret kød (pålæg) har langt større klimaaftryk end fjerkræsproduktionen og er desuden også forbundet med øget risiko for udvikling af tyktarmskræft. Et både sundt og bæredygtigt valg ville være, at skære ned for disse kødtyper og skifte over til fjerkræ eller helt skippe kødet i nogle (eller alle) måltider.

 

Lun bønnesalat med løg og feta

I reflektion over mine to nuværende projekter, kom jeg på denne opskrift på en fransk bønnesalat. Den indeholder sprøde croutoner fra en kedelig rest grovbrød og reducerede derved mit madspild. Samtidig er det en salat, som sagtens kan stå alene som en vegetarisk ret eller kan spises sammen med ovnstegte kyllingelår.

Bønnerne har været en hurtig tur i gryden og er vendt i en olie-eddikedressing med soltørrede tomater. Bønnerne er anrettet med karamelliserede løgringe, knust feta og de sprøde croutoner – og så har du den lækreste franske bønnesalat!

Få inspiration til flere salatopskrifter.

 

Opskrift på fransk bønnesalat med karamelliserede løg:

Fransk bønnesalat med karamelliserede løg

En skøn fransk bønnesalat som er vendt i en olie-eddikedressing med soltørrede tomater og anrettet med karamelliserede løgringe, feta og sprøde croutoner

Antal: 4 personer
Forfatter: Anja Suldrup
Ingredienser:
Bønnesalat
  • 600 g frosne bønner
  • 4 store løg (eller 6 mindre)
  • 1 spsk smør
  • 150 g feta
  • 50 g soltørrede tomater
  • 4 spsk koldpresset rapsolie (eller olivenolie)
  • 2 spsk æblecidereddike
  • 1 tsk flydende honning
  • 1 tsk havsalt
  • friskkværnet peber
Croutoner
  • daggammelt brød (gerne groft)
  • 2 spsk koldpresset rapsolie
  • 2 fed hvidløg
  • havsalt
Sådan gør du:
Croutoner
  1. Skær brødet i 8 mm tykke skiver, skær dem i mindre stykker. 

  2. Varm olie og knust hvidløg op på panden og steg brødet heri. Drysses med havsalt.

Bønnesalat
  1. Sæt en gryde over med letsaltet vand. 

  2. Pil løgene og skær dem i 4 mm tykke skiver. Steg dem i smør ved lav varme indtil de er karamelliserede. 

  3. Hak de soltørrede tomater fint og bland med olie, eddike, honning, salt og peber. 

  4. Kom bønnerne i det kogende vand og giv dem 4 minutter fra de kommer i. Hæld bønnerne over i en sigte og ryst dem fri for vand. 

  5. Vend bønnerne i dressingen, smag til og vip dem over på et fad. Fordel de karamelliserede løg og knust feta ovenpå. 

  6. Velbekomme!

Noter:

I sæson kan friske bønner med fordel bruges, men så skal kogetiden tilpasses herefter. 

Forfatter

Bachelor i 'fødevarer og ernæring' og kandidatstuderende i 'fødevareinnovation og sundhed'. Mit hjerte banker for mad, sundhed, bæredygtighed og langsom livsstil.

Skriv en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.