Fransk bønnesalat med karamelliserede løg, soltørrede tomater, knust feta og sprøde croutoner – en fyldig og velsmagende opskrift på salat med sprøde, grønne bønner, helt perfekt til sommerbordet.
Fransk salat med grønne bønner
Uden at have særlig kendskab til fransk mad som sådan, så synes jeg, at den her bønnesalat smager af Frankrig.
Den har en robust og fyldig smag, som jeg forbinder særligt med Frankrig.
Især fordi at bønnesalaten indeholder både soltørrede tomater og karamelliserede løg, der begge bidrager med umami – du ved, den der lidt udefinerbare grundsmag, som beskrives bedst med ordet ‘velsmag’ – hvad end det så skal betyde?
Men i hvert fald, så er opskriften på fransk bønnesalat et fantastisk eksempel på velsmag.
Både kold eller varm bønnesalat
Bønnesalaten er skøn taget direkte fra panden af, men den kan også laves på forhånd og spises kold – dog ville jeg tage den ud af køleskabet lidt før servering, så den får lidt temperatur igen.
Bønnerne har først trukket i kogende vand, hvorefter de får en hurtig tur på panden sammen med soltørret tomat, hvidløg og salvie. Til sidst vendes de sammen med karamelliserede løg, der har hygget sig i smør på en anden pande.
Og feta, der jo i den grad er uundværligt! En håndfuld hjemmelavede, rustikke croutoner giver salaten crunch.
Server salaten som tilbehør til sommermaden, eller som selvstændig, vegetarisk ret. Den kan bære begge dele.
Har du rester af kylling liggende, så kan det varmt anbefales at servere det i en skål ved siden af bønnesalaten – så kan alle om bordet selv tage stilling til, om de vil tage en kødfri dag eller ej.
Relateret: se også mine mange andre salatopskrifter.
Opskrift på fransk bønnesalat med karamelliserede løg og soltørrede tomater her:
Opskriften rækker til 4-5 personer, når serveret som tilbehør, eller til 2-3 personer som hovedret.
Fransk bønnesalat med karamelliserede løg og soltørrede tomater
Ingredienser
Bønner:
- 400 g friske grønne bønner
- 100 g soltørrede tomater i olie
- 5 blade salvie
- 1 fed hvidløg
- 2 spsk olivenolie
- 1-2 tsk havsalt
Karamelliserede løg:
- 2 store løg
- 2 spsk smør
Croutoner:
- daggammelt brød
- 2 spsk olivenolie
- 5 blade salvie
Desuden:
- 100 g feta
SÅDAN GØR DU
- Nip bønnerne og kom dem i en gryde. Kog rigeligt vand op i en elkeddel og hæld det over bønnerne. Lad dem trække i det varme vand i 4 minutter, hæld vandet fra, hæld koldt vand over og lad nu bønnerne dryppe af i en sigte.
- Skær brødet i tern og steg dem gyldne i olivenolie og finthakket salvie på en pande. Flyt croutonerne over på et stykke køkkenrulle.
- Pil løget og skær det i tynde både. Smelt smørret på panden, som du før brugte til croutoner, og kom løgene ved. Lad løgene stege indtil de karamelliserer.
- I mens varmes olivenolie op på en stor pande. Del de soltørrede tomater i halve, pres hvidløg, og hak salvien. Kommes på panden og steger 1 minut.
- Kom de afdryppede bønner på panden med tomaterne og vend det sammen. Kom salt ved. Lad det stege et par minutter til bønnerne er gennemvarme.
- Vend de karamelliserede løg sammen med bønnerne og flyt bønnesalaten over på et serveringsfad.
- Fordel knust feta og sprøde croutoner ovenpå.
- Kan serveres både varm som kold.
Lærke Rasmussen
Denne salat er simpelthen fantastisk! Absolut yngling og go-to. Selv min grønsags-kræsne kæreste eeeelskede denne!